Salı, Mart 06, 2007

Grup Vitamin



Grup Vitamin 1990'lı yılların başında kurulmuş, aralarında Gökhan Semiz, Ufuk Yıldırım, Ercan Saatçi'nin bulunduğu Türk-Rap-pop grubudur.

O yıllarda yeni yeni "yeniden" filizlenmeye başlayan Türk Popüler müziğini hicvederek yapmış olduğu müzik bir anda "popüler" olunca Grup bir anda atomize olmuştur.

Ercan Saatçi ile aynı mahalle/okul arkadaşlığımız sebebiyle onun ortaokul-lise döneminde buna benzer kendi doldurduğu bir kasetini çok önceleri dinlemiştim. (Antika'nın Notu)

Fakat Türkiye'de bir süre sonra Grup Vitamin adı Gökhan Semiz ve onun şarkılarıyla anılır oldu.

Ellere var da bize yok mi?



Grup Vitamin'in arkasında yatan düşünce zenginliği, grup üyelerinin olağanüstü yeteneği ve yaratıcı gücü ile birleşince ortaya o dönem herkesin dilinden düşmeyen besteler çıkmıştır.

Bunların arasında hemen akla gelen "Al Aşkını Sok Gözüne Gözüne" dir kuşkusuz...



Vitamin Gökhan Semiz, Selçuk Aksoy, Emrah Anul ve Sertaç Demirtaş'la devam etti. Aynı dönemde Ercan Saatçi ve Ufuk Yıldırım da Vitamin adı ile konserler vermeye başladı. İki ekip arasında "hangisi gerçek Grup Vitamin" tartışmaları başladı. Esasen Vitamin konsepti Gökhan Semiz'e ait olduğu için bu işi sürdüremeyen Ercan ve Ufuk isimlerini önce Uf-Er'e çevirip 1992'de "Vitamin Değil Şifa Niyetine" ve 1994'te "Ebabil Bir Kuştur" albümlerini çıkardılar ve daha sonra bu tarz çalışmaları hepten bıraktılar. Bu ikili son kez Ercan Saatçi'nin 1995'te çıkan ilk solo albümü Sayenizde'deki "Biz Burdayız" klibinde birlikte gözüktü.


GROUP VITAMIN






GÖKHAN SEMİZ 12 Ocak1969'da İstanbul'da doğdu. İlk müzik çalışmalarını beş yaşında evlerindeki kırkbeşliklerde Barış Manço'ya karouke yaparak başladı. Zaten çok geçmeden, çocuk yaşlarında eline ilk gitarını aldı. Barış Manço'ların Cem Karaca'ların Erkin Koray'ların müziğiyle gençlik yıllarını geçirirken Heavy Metal müziği keşfetti. İron Maiden ve Metallica'yla başlayan yolculuğunda, Judas Priest ve Dio'nun fanatiği haline geldi. Lise cağlarında mahallesinden arkadaşlarıyla ilk ciddi grublarının kurulması da bu dönemdedir. "Blasphemous" adlı gruplarıyla cover calışmalarına başladılar ve kendi şarkılarını yapmaya başladıklarında artık Gülhane konserlerinde baş gösteriyorlardı. Ara sıra düğünlerde çalarak pratik ve para yapmaya başladılar. Derken lise bitiyor ve üniversite için seçim yapması gerekiyordu. Kararını verdi ve konservatuara gidip sınav belgelerini aldı. Ailesi onu seviyor ve destekliyordu. Tabi ki sınavı kazandı.

Dokundur...




EMRAH ANUL 1970 Yılında İstanbul'da doğdu. Harbiye İlkokulu, Nilüfer Hatun Ortaokulu ve Taksim Atatürk Lisesi'ni bitirdikten sonra 1988 yılında Gökhan Semiz'le tanıştı ve Vitamin Grubu'nun temellerini attı. Daha sonra Ercan Saatçi, Ufuk Yıldırım, Sertaç Demirtaş'tan oluşan Bol Vitamin albümünde yer aldı.

1990-91'de en çok satan kaset Vitamin kaseti MÜYAP Ödülünü aldı. 1991-92'de "Cezmi" Kaseti piyasaya çıktı. Daha sonra "Yandık Desene" ve sırasıyla "Üşüttük", "Aşkın Gözyaşları", "Zeytinyağlı Yaprak Dolması", "Deli Dolu Best Of ", "1998 yılında Prestij Müzik'e geçildi ve "İyi Günler Türkiye" kaseti çıkarıldı. 1994' altın kelebek en iyi grup, 1996'da en iyi reklam kristal ayı ödülü "Takmayacaksın" parçası ile alındı. 1996 Yedigün sponsorluğunda Es organizasyon adı altında Türkiye'de 20 beldede ilk tır konserleri verdi. 1995-96 yılında tükenmez kalemin senaryolaştırdığı Filma-cass yapımcılığında Losbekaros dizi çalışmalarında Vitamin olarak yer aldı.

Kendinden ödün vermeyen Grup Vitamin Gökhan Semiz'in ani ayrılışından sonra iki kişi olarak yine Türkiye'nin acı dolu sorunlarını mizah ve müzikle birleştirip aynı tarzda devam etti..

SELÇUK AKSOY 1971 Yılında Almanya'da doğdu. Müzik hayatına lisede ud çalarak başladı. Kalamış Musiki Cemiyeti ve Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde fasıl heyetlerinde çaldı. İlkokul, ortaokul ve liseyi Türkiye'de okudu. 1998'de İ.T.Ü Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'na girdi. Ondan önce Mimar Sinan Tekstil Bölümü'nü kazandı. Ancak Konservatuar ağır bastığından eğitimine orada devam etti. 1990'da . Gökhan Semiz ve Emrah Anul'la tanıştı.Daha sonra Ercan Saatçi, Ufuk Yıldırım, Sertaç Demirtaş'tan oluşan Bol Vitamin kasetinde yer aldı.

Turkish Kovboylar...



1990-91'de en çok satan kaset Bol Vitamin Kaseti MÜYAP ödülünü aldı. 1991-92'de Cezmi kaseti piyasaya çıktı. Daha sonra Yandık Desene ve Sırasıyla Üşüttük, Aşkın Gözyaşları, Zeytinyağlı Yaprak Dolması, Deli Dolu Best Of, 1998 yılında da Prestij Müzik'e geçildi ve İyi Günler Türkiye kaseti çıkarıldı. 1994'de altın kelebek en iyi grup, 1996'da en iyi reklam kristal ayı ödülü "Takmayacaksın" parçası ile alındı. 1994'de 2071 Türkiye müzikalinin müzikleri oyunculuğunda Grup Vitamin yer aldı. 1996 Yedigün sponsorluğunda es organizasyon adı altında Türkiye'de 20 beldede ilk tır konserleri verdi.1995'de Uras kasetçilikten rüzgar adı altında ilk kaset çalışmasını yaptı. Selçuk Aksoy, 1995-96 yılında Tükenmez kalemin senaryolaştırdığı Filma-cas yapımcılığında Losbekaros dizi çalışmasında vitamin olarak yer alındı.

Gökhan Semiz'in bir trafik kazasında hayatını kaybetmesiyle, belki de ülkemizin en ilginç gruplarından biri olarak günümüze kadar gelecek olan Grup Vitamin gücünü yitirdi...

Grup üyelerinin Gökhan'ın ardından besteledikleri ve buram buram Gökhan kokan "İstanbul'da..." isimli şarkı ile bitiriyoruz...




Kaynaklar:


http://www.anatolianrock.com/Grup_Vitamin

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home